top of page

I Seoul U

Seoul is een leuke en bruisende stad. Eigenlijk zouden wij nog eens terug moeten gaan, in september bijvoorbeeld. Wanneer de temperatuur hoger ligt en de terrassen vol zitten, om nog meer te proeven van deze stad.

Even wennen

Na de enorm beleefde Japanners, is het even wennen aan de Koreanen. Zuid-Korea is meer een mix tussen oost en west. Er zijn meer barretjes en voor Koreanen is samen eten en drinken een sociale gebeurtenis, terwijl wij in Japan voornamelijk groepen zakenmensen samen zagen zuipen. Ook zijn de Koreanen wat minder begaan met hun medeweggebruikers. Ze stoppen liever niet voor een rood licht of overstekende voetgangers. Behalve dan voor een grote kale blanke man die gewoon voor ze stapt, zodat ze geen keuze hebben…

Fietstour

Het hoogtepunt van Seoul was de fietstour die wij hebben gedaan. Onder leiding van Wahno, onze gids van Super Bike Tour, hebben wij de Moonlight Tour gefietst. Heerlijk gecrosst langs de rivier Han. Al fietsend en kletsend met Wahno hebben we het een-en-ander geleerd over de Koreaanse (eet)cultuur. Wahno vertelde over het leven in Seoul en hoe de prestatiecultuur Koreanen beïnvloedt. Ook heeft hij ons veel verschillende gerechten laten proeven op een lokale markt. Ga je eens naar Seoul? Dan kunnen wij Super Bike Tour absoluut aanraden!

DMZ-disaster

We keken erg uit naar ons tripje naar de Demilitarized Zone (de DMZ). Dat is de vier kilometer (twee aan beide zijden) die Zuid- en Noord-Korea van elkaar scheiden. We hebben de Freedom-bridge bezocht (waarover krijgsgevangen van de Korea-oorlog terug kwamen), een van de tunnels die Noord-Korea heeft gegraven, onder de grens door om zo eventueel het zuiden wederom binnen te kunnen vallen en we hebben een uitkijkpunt bezocht, vanaf waar je Noord-Korea goed kon zien liggen. Dit was wel tof, máár de Koreanen melken hun ruzie met hun noorderburen wel uit. Busladingen toeristen, een filmpje dat de DMZ als zo’n beetje het heiligste der heiligen bejubelt, je mag niets zelfstandig doen en bent overgeleverd aan de grillen van de reisleidster. Ook was een bezoek aan de befaamde blauwe barakken niet meer op korte termijn te regelen (dit moet nu minimaal 5 dagen van te voren). Dit is allemaal aangescherpt na de recente raketproeven van onze grote Noord-Koreaanse leider. Absoluut dieptepunt van deze tour was het bezoek aan het allerlaatste treinstation van Zuid-Korea voor de grens met het noorden. Zodra de Korea’s weer één land zijn, willen ze de rails doortrekken en zo Europa bereikbaar maken per trein. Toenmalig VS-president George Bush senior (of junior, geen idee) heeft ooit op dat station een speech gehouden en zijn handtekening op de muur gezet. En dat vinden de Koreanen mooi. Nou, wij vonden het ook echt heul…nou ja, wij vonden er ook wat van…

Eten

Wat een hoop lekker eten en dat letterlijk overal. In restaurants, koffieshops, straatstalletjes. Ook hier zijn ze dol op zoetigheid in alle soorten en maten. Wij moeten straks afkicken van onze suikerverslaving…

De Koreaanse eettentjes zijn alles behalve gezellig. Maar voor de beste, moet je degene hebben die op tv zijn geweest. Er zijn veel tv-shows over koken. De Koreanen redeneren: ‘Als het op tv is geweest, dan moet het wel goed zijn.’ Hoe je dit kan zien? Dat zie je aan de film-stills die ze pontificaal in hun restaurant of eetstalletje hebben hangen.

De Korean-barbecue is misschien het meest bekende gerecht. En dat vinden wij volkomen terecht. Wat is dát lekker. Lekker met de handjes eten, beetje klungelen met stukjes vlees op de gril en die in een blaadje sla wikkelen. Héérlijk!

Ook hotpot Bibimbap is een aanrader. Omdat de koude ingrediënten in een gloeiend hete kom gaan, is het een soort instant wok gerecht op tafel. Zeer smaakvol.

Ook de Koreaanse versie van sushi, Gimbap kunnen wij adviseren. Pas alleen op met welke variant je neemt. Wij hadden een variant met chili en daardoor sprongen zelfs bij Rogier de tranen in zijn ogen en brak spontaan de hik uit. En dan is er ook nog een versie die ze spicy noemen…die hebben we maar even links laten liggen.

Namsam Park

In het Namsam Park staat de Seoul Tower. Vanaf het park heb je al een mooi uitzicht over Seoul. Wij zijn met de kabelbaan omhoog gegaan, wat best leuk is. Ook kan je omhoog lopen, maar aangezien wij die dag alleen al een kilometer of 4 erop hadden zitten en minimaal dat aantal nog gingen lopen, vonden wij dat wel even best. Vanaf de Seoul Tower heb je, zoals je kan verwachten, een mooi uitzicht over de stad. Hoewel je voor het uitzicht de 10.000 Won (ongeveer 7,5 tot 8 Euro) ook gewoon in je zak kan laten zitten. Want vanaf de heuvel waar de toren op staat, heb je ook een mooi zicht over de stad.

Buchon Hanok Village

In het noordelijk gelegen deel van Seoul ligt een kleine wijk met traditionele woningen. Erg leuk om doorheen te lopen. Helaas vinden de overige toeristen dat natuurlijk ook… Dus denk even alle toeristen (in gehuurde traditioneel Koreaanse kleding) weg en kijk naar de mooie huizen!

Paleizen, paleizen, paleizen.

Er zijn vier grote paleizen in Seoul, die absoluut mooi zijn. Alleen moeten wij bekennen dat we een beetje tempel- en paleismoe zijn. Wij vonden het ook heel jammer dat je nergens in kon en alles eigenlijk nep is. Oftewel, het is opnieuw opgebouwd na verwoestingen en veelal gewoon van beton gemaakt. Dus de paleizen hebben ons niet kunnen overtuigen.

Seoul heeft een eigen slogan. Na, schijnbaar, een soort open competitie, waaraan allerlei creatievelingen hebben meegedaan, is ‘I Seoul U’ de slogan geworden. Deze is natuurlijk goed gejat (beter dan slecht bedacht) van IAMsterdam, maar dat mag van ons. Wij vonden Seoul een heerlijke stad en kijken uit naar de rest van onze reis door Zuid-Korea!

You Might Also Like:
bottom of page